Saat Handphone Mulai Terasa Panas Maka Lakukanlah Hal Berikut Ini

Tidak seperti komputer, telefon pintar itu tidak dilengkapi dengan kipas atau sistem penyejukan aktif untuk memastikan peranti berfungsi dengan suhu yang sesuai. Sementara itu, kebanyakan pengeluar telefon pintar bergantung pada kaedah penyejukan pasif.

Walau bagaimanapun, kenaikan suhu tinggi dalam badan peranti cukup mampu mencetuskan kebimbangan pengguna, bukan pengecualian anda. Peningkatan suhu ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara kerana bateri membengkak, disebabkan proses pengecasan, dan terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari.
Berikut adalah langkah-langkah yang anda boleh ambil untuk menangani kenaikan suhu.

Baca juga : Jasa Backlink dan Jasa Backlink PBN

1. Peningkatan suhu kerana bateri membonjol
Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda perlu segera mengendalikannya kerana ia berpotensi membakar atau meletup. Sekiranya anda mendapati masalah ini, segera matikan telefon anda, dan jangan gunakan atau caj peranti anda.

Kemudian, hubungi pengeluar mengenai peranti gantian, tetapi peranti anda masih harus dilindungi oleh jaminan. Anda juga dinasihatkan untuk menggantikan bateri telefon di pusat pembaikan yang dibenarkan.

2. Peningkatan suhu apabila kuasa peranti dikenakan
Pengecasan boleh menyebabkan sedikit peningkatan dalam suhu walaupun tidak ketara. Ini adalah kesan sampingan tindak balas kimia yang bertanggungjawab untuk mengecas. Sekiranya suhu lebih tinggi daripada biasa, mungkin ada masalah dengan pengecas peranti.

Untuk itu, segera cabut plag pengecas dari telefon dan soket kuasa, dan biarkan suhu kedua-duanya turun. Kemudian, cuba pengisian semula bateri dengan pengecas yang dibenarkan atau pengecas pihak ketiga yang berkualiti tinggi, atau pengecas yang berbeza. Sekiranya suhu masih tinggi, segera hubungi perkhidmatan selepas jualan rasmi pengeluar.

3. Peningkatan suhu disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari
Kebanyakan telefon pintar datang dengan pembungkusan bahan plastik atau logam, yang mempunyai keupayaan yang baik untuk menyerap haba. Meletakkannya di bawah sinaran semasa aktiviti luar dapat meningkatkan suhu peranti.

Sekiranya anda mengalami ini, segera matikan telefon anda dan letakkan di tempat yang lebih sejuk. Anda juga tidak dinasihatkan untuk meletakkan telefon anda dalam cahaya matahari langsung untuk jangka masa yang panjang, semasa di luar.

Sekiranya anda perlu berada di luar tanpa tempat perlindungan, adalah baik untuk melumpuhkan telefon secara berkala, dengan tempoh masa yang mencukupi untuk membolehkan komponen pada peranti untuk berehat.

4. Meningkatkan suhu kerana menjalankan aplikasi beban tinggi
Bermain permainan 3D, mengedit video, atau melaksanakan tugas intensif adalah salah satu faktor yang menyebabkan peningkatan suhu peranti. Di samping itu, ia juga boleh meningkatkan penggunaan kuasa bateri dengan ketara.

Untuk membetulkannya, anda boleh menghentikan permainan atau aktiviti intensif yang lain untuk beberapa ketika, sambil menunggu peranti menjadi sejuk. Anda boleh meneruskan aktiviti anda, jeda apabila suhu mula panas.